Instagram

 
 
from my instagram @mjaensson
 
God morgon vänner! Redan torsdag och de börjar kännas mer och mer som vår. Det är lite svårt att klä sig, för nu på mogonen är det ganska kallt och rått ute, medan det efter lunch kan spricka upp och bli sol. Lager på lager är nog det enda smarta så man kan skala av sig lite om det blir varmt :)
Hoppas ni haft en bra vecka hittills och att ni läste mina tips igår om det är så att ni funderar på att söka högskola/universitet till hösten. Fråga gärna om det är något annat ni undrar!
 
Nu ska jag dricka upp mitt kaffe och göra mig redo. Puss på er!
xx, Madeleine
 
 
Falun - blogg - blogger - dalarna - everyday - instagram

5 tips inför valet av Högskola/Universitet

 

Det finns säkert några av er som har stenkoll och andra som inte har en aning, men vi är nu mitt uppe i ansökningsperioden till Högskolor och Universitet. Den 15 mars öppnade alltså möjligheten att söka en högskole-/universitets utbildning och man har fram till den 15 april på sig att skicka in sin ansökan.

Jag tänkte därför ge er lite tips på vad man ska tänka på när man står där i valet och kvalet, så hoppas jag att ni får det lite lättare.  

1.     Research är A och O. När man ska söka en utbildning, oavsett om det gäller gymnasiet, högskola eller universitet så gäller det att veta vad som finns. Vad är du intresserad av? Vad pluggar du på gymnasiet? Skulle du vilja fortsätta studera inom samma område? Har du något intresse eller dröm du vill förverkliga? Det är många frågor som kan hjälpa en på vägen men det gäller att leta fram vad som finns.  Googla, fråga studievägledare, gå på utbildningsmässor, fråga folk du känner. Försök hitta så mycket information som möjligt om allt du kan tänka dig, så blir nästa steg att hitta guldkornen i samlingen.

2.     Sök inte utbildning efter vad någon annan tycker. Det finns de som söker en utbildning baserat på vad kompisarna söker eller vad föräldrar och kompisar tycker. Det är självklart upp till var och en men risken är då att du hamnar helt fel. Det är DU som ska spendera de kommande åren med näsan i böckerna, skrivandes tentor och uppsatser. Så sök inte en utbildning du själv inte vill ge allt för. Sök något du känner kan påverka DIN framtid.

3.     Vad vill du göra EFTER utbildningen? Ett knep är att kolla vad utbildning leder till. Är det något du vill jobba med i framtiden? Finns det jobb? Så kolla arbetsmarknaden och kika hur läget ser ut för de som gått din utbildning, eller hur läget ser ut för det yrket du satsar på. Många söker ibland en utbildning i hopp om att få jobb med hög lön efter examen, men även här får man ha utsikt. Kolla hur prognoserna ser ut för de kommande åren. På arbetsförmedlingens hemsida kan man hitta mycket information och de kommer även ut med prognoser. 

4.     Sök boende! Vid många högskolor och universitet är boende ibland ett problem när man kommer in på en utbildning. Det brukar ofta lösa sig för alla, men när man är redo för studierna så vill man inte börja trassla med boende. Allra minst om man flyttar långt hemifrån till en stad man inte känner någon i. Så ställ dig i bostadskö så fort du sökt dina utbildningar så har du större chans att samla på dig lite kö poäng för när du sen kommer in på en utbildning. 

5.     Våga! Kanske finns inte de bästa utbildningarna du vill gå där du bor, eller ens i samma land. Kanske har du hört att den ska vara svår? Men vem vet vad DU klarar av? Har du hittat utbildningen med stort U eller kanske ett par utbildningarna som du känner både i hjärna och hjärta att det är rätt, så satsa! Låt det inte skrämma dig att utbildningen har rykte att vara svår, eller att den är i en stad låångt bort. Det är din framtid du har möjlighet att påverka, så våga ta chansen!

 

 

Jag själv hade gärna tagit dessa knep innan jag sökte utbildning, men några lyckades jag klura ut själv, och resten löste sig i mitt fall. Jag fick hjälp med all research som slutade med att jag sökte allt möjligt till höger och vänster. Jag sökte utbildningar efter vad jag själv var intresserad av och vad jag kunde tänka mig jobba med i framtiden. Jag sökte boende efter att jag blivit antagen i första urvalet, vilket gjorde att jag fick ett boende, men inte ett av de bästa. Och jag vågade chansa. Att flytta till en stad långt hemifrån utan att känna någon var ett stort steg för mig, men det har gett mig så otroligt mycket. Ett av de bästa valen jag gjort i mitt liv! Annars hade jag inte bott där jag bor, haft de jobb jag har eller varit sambo med min bättre halva!

Så kort sagt vill jag önska er lycka till :) Och glöm inte att söka på antagning.se innan den 15 APRIL!

 

Falun - ansökan - borlänge - dalarna - högskola - högskolan dalarna - studier - universitet

Min födelsedag på Snapchat

  
God kväll! Jag är så jäkla trött men vet inte varför. Har sovit bra senaste nätterna (vad jag vet) men är ändå helt slut i huvud och kropp. Har dragit till mig en liten förkylning så tror det är den som spökar. Håller tummarna att jag frisknar till snart!

Ovan ser ni ett smakprov på min snapchat och vad jag la upp under min födelsedag. Det blir även en hel del filmer och jag älskar det. Vissa dagar är bättre än andra men är man nyfiken kan man alltid lägga till mig (Jaensson). 
Nu ska jag krypa ner med en kopp te och se på serie med mina älsklingar.
xx, Madeleine