Sweden vs China - Part Two

Hej på er! Eftersom jag nu är tillbaka i Shanghai är det en del saker jag lägger märke till igen hos befolkningen samt hur saker och ting går till här. Så jag tänkte att vi kör en del två av "Sverige vs. Kina". 
 

Åka buss

Att åka buss är lite annorlunda än hemma. Man får trycka sig på bussen (alla samtidigt) och för att få en sittplats får du trycka dig dit om du vill sitta ner, samma när du ska av. Tryck tryck tryck. De ropar inte heller ut några stationer (kanske var just bussen vi åkte) utan du får hålla koll på vart du ska, lite läskigt i början men man lär sig.

Taxi

 Ska du åka taxi får du vara beredd på att inte alla chaufförer kan engelska. Det bästa är att visa adressen på mobilen (helst på kinesiska) och sen hålla tummarna att du hamnar rätt (vi har blivit avsläppta några gator fel ett par ggr). Vet du vart du ska får du däremot nämna vilken korsning du ska till och sen navigera chauffören därifrån. Att nämna en exakt adress funkar sällan, utan lättast är att nämna en korsning av två vägar.

Betala för påse

I Sverige får du ofta en påse på köpet när du handlar (förutom i mataffären) men här måste du be om påse samt betala för den i nästan alla butiker oavsett vad du handlat. Ibland så frågar dom om du vill ha en påse när du ska betala och slår då in summan för den.
 
 

Träning

Här är det vanligt med idrott i skolan, men gym är en helt annan femma. Dom enda jag sett varit ute och springa på gatorna är västerlänningar och vad jag hört är det inte många som tränar på gym. Tyvärr är lokalhyrorna här i Shanghai väldigt höga och när dessutom inte många tränar kan ni tänka er vad ett medlemskap kostar för att de få gym som finns ska gå med vinst. Jag håller fortfarande tummarna för att kunna få medlemskap på gymmet som finns i vårt compound, men vi får se.

Städa gatorna

Här kan du varje dag se folk som går runt och sopar gatorna. Det är otroligt rent här och något som F påpekade efter att han varit här för två år sen. Kring höst och vinter är det många löv som fallit vilket syns på mornarna, men varje kväll är det helt rent på gatorna efter att de gjort sitt.

OK att svänga höger

Precis som i USA är det trots rött okej för bilar och trafik att svänga till höger. Detta var något man märkte ganska snabbt, men eftersom man ändå är tvungen att vara uppmärksam på cyklar, mopeder och bilar så kändes ”högersvängar” inte så svårt att kolla efter. Nu är man uppmärksam på ALLT när man är ute på gatorna.

xx, Madeleine

china - china vs sweden - kina - shanghai - sweden