Sweden vs China

 
God morgon! Jag måste be om ursäkt för min uppdatering som verkligen svajat senaste veckorna. Jag försöker uppdatera minst 1 gång varje dag men internet här är inte på min sida alla gånger. För några dagar sen kom de även ut med att de ska ge sig på alla VPN tjänster (än en gång) och passar då på att strama åt internet ännu mer. Så det går inte super fort kan jag tala om. Ännu jobbigare när man studerar onlinekurser och inte kommer åt allt material man behöver... Men men. 
Vi har nu bott här i Shanghai i snart 3 månader (tiden går för fort!) och jag tänkte dela med mig av saker jag tycker skiljer Kina och Sverige åt. 
 
 

Trafiken

Trafiken här är definitivt galnare än hemma i Sverige. Det finns inga tydliga hastighetsskyltar, bilarna kan stanna eller vända lite överallt och att hålla sig i sin egen fil verkar inte gälla alla. De verkar ha som motto att ”störst går först”. Så som fotgängare får du vara extra uppmärksam när du går över gatan för det är inte alla som stannar och släpper förbi dig.

 

Service

De är väldigt serviceinriktade här, främst i butikerna. Jag och F var t.ex. i en Sephora butik och hade 5st biträden som väntade på att få hjälpa till. När jag till slut skulle betala stod alla vid kassan för att hjälpa med diverse saker. Otroligt hjälpsamma.

 

 

Beställa vatten

Jag är själv van vid att få ett glas med kallt vatten om jag beställer det ute, men här får du ljummet eller varmt vatten. De tror nämligen väldigt mycket på hälsan och kroppen, och varmt vatten är bättre för matsmältningen och för att hålla värmen nu under vintern. Ovant i början men nu är det så gott med ett glas ljummet vatten när man väntar på sin mat. Haha.

 

Betala med mobilen

Här kan du betala ALLT med mobilen. De är så jäkla långt fram när det gäller detta om man jämför med Sverige. Du kan nämligen betala allt från taxi, kaffe, låna cykel etc. med din telefon. Så det är inte många som har lösa pengar eller kort med sig. Här har Sverige definitivt något att se över.

 

 

Stå i kö

I Sverige är det nästan som en oskriven lag kring hur man står i kö och att tränga sig är ett BIG no no. Här är det inte riktigt lika strikt. Ta ett steg åt sidan och någon är snabb och tar din plats ;)

 

Internet

Jag tror nog att de flesta hört om ”great wall of China” och inte den faktiskt muren.. Internet här är hårt kontrollerat och det är många sidor som inte fungerar, bl.a. google, facebook, instagram, snapchat etc. Det går att använda VPN som gör att du kommer in på sidorna, men det går då ännu segare. Här i Kina drar de även ner hastigheten på internet när de är fler som använder det, alltså på kvällar och helger. Och även när det är något politiskt på gång. När man är van vid vårt snabba internet i Sverige kan jag säga att detta är något som retar mig otroligt mycket, men det är bara att vänja sig ;)

 

 

Pollution och ansiktsmask

En sak jag fick höra mycket om innan jag flyttade hit var luftföroreningarna. Och ärligt talat är det inte många dagar man märker av det. Första veckorna var det ganska påtagligt eftersom man var van vid den friska luften i Dalarna. Men nu efter tre månader är man van, och de enda gångerna man märker av det är för att det känns disigt ute. På tre månader har jag dock bara haft ansiktsmask 2ggr då nivåerna legat extremt högt. 

 

china - china vs sweden - life in shanghai - shanghai - sweden
Ikas USA

Så intressant, vilken stad alltså! Mäktig. Hade ingen aning om att internet var så trögt där, och att man inte kommer åt sociala medier så lätt. Varför är det så tror du?

Svar: Vad jag förstått vill staten kontrollera så mycket som möjligt och filtrera vad som visas men google och Facebook t.ex. går inte med på det, så då väljer staten att blockera dom istället. Även filmer på bio censurerar dom efter sitt tycke.
Madeleine Jansson

Challizz

Åååh vad underbart det ser ut! Fantastiska bilder måste jag säga, har du tagit dem? Jag skulle också vilja åka till Kina faktiskt...

Svar: Tack ska du ha, ja det är jag som tagit alla bilderna :) Åk! Jag hade aldrig ens funderat på att åka hit innan vi valde att flytta, och jag är så glad att vi tagit beslutet. Det är ett fantastiskt land som man måste se nån gång i sitt liv!
Madeleine Jansson